Știri

Ce spun cei de la Apele Române despre speculațiile senatorului Allen Coliban referitoare la prăbușirea podului de la Budila?

 Răspuns din partea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în urma interpelării domnului senator Allen Coliban cu referire la prăbuşirea podului de cale ferată de la Budila şi identificarea cauzelor care au produs prăbuşirea acestuia.

 Pe această cale aducem la cunoştinţa publicului următoarele aspecte clarificatoare:

În perioada 01 iunie – 27 iunie 2018, în zona de sud-est a judeţului Brașov, regimul precipitaţiilor a fost excedentar, înregistrând valori cuprinse între 140-180 l/mp, ceea ce a dus la creşteri de niveluri şi debite peste valorile medii normale.

Începând cu data de 27 iunie până în data de 2 iulie 2018 (deci în mai puţin de o săptămână) precipitaţiile cumulate în aceiași zonă au totalizat valori de 180-200 l/mp.

La staţia Babarunca, pe râul Târlung, situată în amonte de acumularea Săcele, începând cu data de 27 iunie până în data de 30 iunie 2018, precipitaţiile cumulate au totalizat peste 200 l/mp, cu un total de la începutul lunii iunie de cca 380 l/mp.

Valori similare ale precipitaţiilor (cumulate de cca 200 l/mp în 3-4 zile) au generat evenimente similare cu cele produse în anul 2005, an de referinţă din punct de vedere al efectelor inundaţiilor în ultimii 40-50 de ani.

Reamintim faptul că în perioada 13-17 martie 2018 a avut loc un alt eveniment de inundații cu debite şi nivele semnificative, generate de precipitații în aceași zonă, când precipitațiile cumulate au fost de 80-125 l/mp.

În ambele situaţii a fost emis COD ROŞU DE AVERTIZARE HIDROLOGICĂ DE FENOMENE IMEDIATE pentru depășirea cotelor de pericol pentru zona de confluență a râului Târlung cu Râul Negru, iar populația din zona comunei Băcel a fost alarmată pentru eventuala cedare a digurilor.

În data de 30 iunie 2018 ora 8:30, a fost emisă AVERTIZAREA HIDROLOGICA PENTRU FENOMENE IMEDIATE nr. 1 unde se menționează că “fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluență cu Râul Negru (zona localității Băcel).

În cazul evenimentelor din luna martie tranzitarea viiturii s-a realizat la nivelele maxime cunoscute pe acel sector fiind consemnate doar efecte din cumularea apelor în spatele digurilor. Prin urmare se poate considera că acest eveniment de inundații din luna martie 2018 definește capacitatea maximă de reziliență pentru râurile Târlung și sectorul aval al Râului Negru.

Evenimentul hidrologic înregistrat în perioada  27 iunie – 02 iulie 2018 a fost generat de precipitații cumulate cu 40-50% mai mari față de luna martie considerată ca lună de referință, fiind inevitabile pagubele produse.

Referitor la Acumularea Târlung, în condiții de forță majoră, debitele maxime evacuate au fost în medie de cca 150 mc/s de la ora 11:00 în data de 30 iunie 2018 până la ora 04:00 în data de 01 iulie 2018 în condițiile în care nivelele au fost cele mai mari inregistrate la aceasta acumulare, conducând la inundarea DN 1A pentru un interval de câteva ore. Din informațiile obținute, pe toată perioada evenimentului, exploatarea Barajului Săcele Târlung s-a realizat în conformitate cu Regulamentele de Exploatare și cu respectarea condițiilor de siguranță ale barajului și versanților în regim de ape mari.

După evaluarea pagubelor, Instituția Prefectului Județul Brașov va colecta toate datele și elementele referitoare la aceste evenimente și se va realiza un raport cu concluzii și propuneri de remediere și îmbunătațire a elementelor de infrastructura de apărare și comunicații pentru creșterea rezilienței zonelor afectate.

Valorile prezentate sunt estimative, urmând ca valorile oficiale să fie calculate şi prezentate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

De precizat:

În intervalul 13-17 martie 2018, când a fost avertizare COD ROŞU, precipitaţiile au fost de 124,4 l/mp în zona din amonte a barajului Săcele, volumul total înregistrat în baraj fiind de 7,34 mil./mc.

În perioada 27-30 iunie 2018, când de asemenea am avut avertizare COD ROȘU, precipitațiile acumulate în amonte de baraj au fost de 208 l/mc însumând un volum de cca 14,8 mil/mc, aceasta însemnând un volum aproape dublu față de perioada precedentă.

În perioada 27 iunie – 2 iulie 2018, s-au înregistrat valori duble față de valorile maxime din luna martie a.c.

Apele din acumularea Săcele au fost evacuate în conformitate cu regulamentul de exploatare şi cu respectarea condiţiilor de siguranţă ale barajului şi versanţilor, în regim de ape mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web