Politic-Administrativ

Ce măsuri a luat Guvernul pentru zonele afectate de inundații?

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și mai mulți membri ai Cabinetului au stabilit astăzi, în cadrul ședinței operative convocată la Guvern, măsurile necesare pentru sprijinirea oamenilor și comunităților afectate de inundații. O parte din măsurile de intervenție rapidă urmează să fie adoptate în prima ședință a Executivului.

Astfel, sunt avute în vedere măsuri imediate de intervenție, pe două paliere:

1. Pentru sprijinirea oamenilor și localităților afectate de inundații:

·       Asigurarea produselor de strictă necesitate – apă, alimente, locuințe mobile  pentru cazarea oamenilor ale căror locuințe au fost distruse sau grav afectate

·       Asigurarea de materiale de construcții pentru reconstrucția caselor distruse de calamități

·       Alocarea de ajutoare financiare familiilor afectate, în baza anchetelor sociale

·       Deblocarea drumurilor și căilor de acces afectate de inundații, precum și restabilirea legăturilor de acces pentru comunitățile izolate

·       Consilierea populației pentru conștientizarea riscurilor de sănătate la care se expun și asigurarea vaccinurilor necesare, acolo unde este nevoie (pentru hepatita A și tetanos)

·       Suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție pentru scoaterea apei și aluviunilor din casele, curțile și localitățile afectate

·       Asigurarea furajelor  necesare animalelor domestice ce aparțin familiilor afectate

2. Autoritățile vor interveni, de asemenea, pentru a preîntâmpina și diminua efectele eventualelor inundații ce pot apărea în perioada următoare, având în vedere prognozele meteorologilor pe termen scurt și mediu. În acest sens, autoritățile sunt pregătite să intervină pentru consolidarea unor maluri de apărare, breșe controlate, înălțarea unor diguri, etc.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Tineretului și Sportului să găsească soluții pentru organizarea de tabere gratuite destinate copiilor din familiile ale căror locuințe au fost grav afectate de calamități.

Un alt set de măsuri avute în vedere vizează refacerea infrastructurii de transport și de mediu distruse sau afectate de inundații, inclusiv diguri de protecție.

Guvernul va face o analiză complexă în baza căreia va accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

„Am fost ieri și am văzut situația la fața locului. Am vorbit cu oamenii care au nevoie de sprijinul nostru rapid. Mulți și-au pierdut în câteva ore munca de o viață. Este datoria noastră să îi ajutăm cu tot ce au nevoie pentru a trece peste aceste momente grele”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web