De ultimă oră

Casatorie din interes dintr-o brasoveanca si un cetatean moldovean, „desfacuta” de politistii de la Imigrari

Polițiștii de imigrări din Brașov, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere unui tânăr de 23 de ani, din Republica Moldova, în urma constatării căsătoriei de conveniență cu o româncă de 21 de ani. Pe numele său a fost emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească țara în 30 de zile.

Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul  pentru  Imigrări  al  Județului Brașov au refuzat prelungirea dreptului  de  ședere temporară pe teritoriul  României  unui tânăr de 23 de ani, din Republica Moldova, în urma constatării  căsătoriei  de  conveniență  cu  o româncă.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul s-ar fi cunoscut cu femeia, de 21 ani, în Brașov și au hotărât să se căsătoreasca pentru a obține un permis de ședere în România.

Astfel, la sfârșitul lunii august  a.c.,  aceștia  au  încheiat  căsătoria  în  fața  ofițerului  de  stare civilă  român, ulterior  prezentându-se  cu  documentele  necesare  la  sediul   Serviciului  pentru  Imigrări al Județului Brașov, în vederea obținerii dreptului de ședere, în calitate de membru de familie a unui cetățean român.

Conform procedurilor, polițiștii au început verificările specifice în cazul celor doi soți, iar in urma interviului, considerat un instrument important în reliefarea vieții reale de familie, au reieșit neconcordante în declarațiile celor doi soți.

De asemenea , în  urma  verificărilor  efectuate  la adresa  de reședința comuna,  polițiștii  de la  imigrări au constatat că cei doi soți nu au  o coabitare matrimonială , soția fiind  plecată  din țară. Toate aceste aspecte au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de conveniență cu scopul de a eluda condițiile de intrare/ ședere  pe  teritoriul  României  a străinului.

Urmare a celor constatate, conform legislației în vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de ședere a cetățeanului  moldovean în România iar pe numele acestuia a fost emisă o decizie de returnare prin care  este obligat să părăsească teritoriul României în termen de 30 de zile.

 

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanta vieții de familie, cât și respectarea legislației in domeniul migrației.

Brașov – Str. Nicolae Titulescu , Nr. 28 cod 500010 if 0268/407500 int. 20159  Fax . 0268/324288

 

Conform  OUG 194/2002  privind  regimul  străinilor  în  România,  Inspectoratul  General  pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de  ședere  obținut  în  baza  căsătoriei  dacă,  în  urma verificărilor  efectuate,  rezultă  că  acea  căsătorie  este  de conveniență.

 

Elementele pe baza cărora se poate constata faptul că o căsătorie este de convenienta pot fi următoarele:

 1. coabitarea matrimoniala nu există;
 2. soții nu s-au cunoscut înaintea căsătoriei;
 3. lipsa unei  contribuții   efective  la îndeplinirea  obligațiilor  născute  din  căsătorie;
 4. soții nu vorbesc o limbă înțeleasa de amândoi;
 5. există date că, anterior, unul dintre soți a încheiat o căsătorie de conveniență;
 6. f) soții sunt inconsecvenți ori există neconcordanțe în declararea datelor cu caracter personal, a circumstanțelor în care s-au cunoscut ori a altor informații relevante despre aceștia;
 7. încheierea căsătoriei a fost condiționată de plata unei sume de bani intre soți, cu excepția sumelor primite cu titlu de

 

Constatarea elementelor prevăzute mai sus se realizează de către ofițerul de interviu și pot rezulta din:

 1. datele obținute în urma interviului;
 2. înscrisuri;
 3. declarațiile celor în cauza sau ale unor terțe persoane;
 4. controale la domiciliul conjugal ori alte verificări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web