Când vrei cu adevărat să rezolvi o problemă în Parlament, trebuie să cunoști mecanismele democratice
Sfarsitul de an a insemnat o activitate parlamentara intensa. Modificarea legilor justitiei, bugetul, m-au facut sa urmaresc cu atentie comportamentul celor care sunt in minoritate in camera deputatilor, adica opozitia. Si ce am vazut? O incrancenare de a bloca desfasurarea unui proces legislativ mergand pana la a ocupa zona microfonului de la pupitrul de dezbatere dar si de la a fura microfonul portabil. Incredibil comportament. Parca eram in anii copilariei la gradinita si faceam glume prostesti. Si o faceau niste deputati.
Am ramas uimit cand timp de cateva ore s-au repetat aceleasi cuvinte la unele amendamentele la legea bugetului, variind doar numele localitatilor judetului respectiv. Insistent s-a cerut aceeasi suma de bani pt gradinite si crese, enumerandu-se toate localitatile judetului respectiv si asta ore in sir doar pentru a arata puterea opozitiei. Noroc ca intr-un final, intr-o zi de vineri au obosit si patefoanele. Culmea, ca in acel judet chiar erau alocati bani pentru construirea de gradinite. Nu am putut crede ca atunci cand esti in opozitie ai asemenea manifestari. Incep sa le inteleg pe cele de limbaj cand jocul de cuvinte starneste rasul sau apar zambete in coltul gurii.
Oare acesta sa fie un mod de a te comporta. Imi dau seama ca exista atata ura in comportamentul unor deputati pe care nu o inteleg decat intr-un singur contex, acela cand ti se spune cum si cand trebuie sa faci si ce sa faci.
Nu aceasta trebuie sa fie atitudinea parlamentarilor din o anumita opozitie.
A dezbate, a comenta iar cand vezi ca nu ai nici o sansa sa fie ascultata vocea si ideile tale trebuie sa respecti majoritatea, nu asta inseamna oare democratie ? Pancarte, strigate, jigniri, urlete, acuzarea cu sintagma „hotilor” adesata tuturor pesedistilor, filmarea colegilor insistent cu telefonul mobil nu cred ca sunt demne de atitudinea de deputat si nu fac parte din recuzita partidelor, la desemnarea candidatilor pe liste de partid.
Sa speram ca anul 2018, guvernul va putea sa-si arate masura faptelor conform cu promisiunile iar comportamentul unei anumite grupari pe care ma feresc sa o denumesc va intelege ce inseamna parlamentul.
Mihai Mohaci, deputat PSD Brasov