Parlamentar de Brașov

Bugetarii mai tari decât angajații de la privat. Se vor închide firme, iar angajații vor pleca în străinătate

Previziuni sumbre pentru Romania. Tot mai multi specialisti in finante atrag atentia ca tara noastra se indreapta intr-o directie gresita, in special prin masurile luate de Guvern in ultima perioada. De exemplu, asa zisa salarizare unitara implementata la inceputul anului 2018 a creat o discrepanta mare intre salariatii de la buget si cei de la privat.  S-a ajuns ca angajatii de la buget sa castige mult peste cei de la privat, ceea ce nu este in regula. Economia reala este data de privat, nu de sectorul bugetar, lucru pe care se pare ca actualul Guvern nu il intelege. Acum, daca intrebi un elev ce vrea sa se faca cand va fi mare, cu siguranta va raspunde ca bugetar. Partea proasta este ca si zona adminsitrativa bubuie de nepotism, angajarile fiind facute pe baza de rudenie in cele mai multe cazuri. Degeaba sunt tineri bine pregatiti in domeniul administrativ daca nu au o ”pila” .

Astfel, apare si frustrarea romanilor care se simt neputinciosi in fata acestor probleme reale din Romania. Din acest motiv, multi parasesc Romania. Nu este de mirare faptul ca am ajuns a doua tara dupa Siria la capitolul emigrare. Daca in sectorul bugetar Guvernul PSD-ALDE a fost darnic si a aruncat cu salarii ca la lautari, sectorul privat a avut de suferit in primul rand prin schimbarile dese din zona fiscalitatii. Desi in programul de guvernare PSD-ALDE a vorbit despre impozitare 0 pentru dividende, in realitate nu s-a intamplat nimic, semn ca a fost o mare teapa electorala pentru mediul privat. La fel s-a intamplat cu multe alte promisiuni. Insa, la bugetari, guvernantii continua sa creasca salariile. Primul ministru a anuntat saptamana trecuta cresterea cu 20% a salariilor inspectorilor scolari. Nu mai spunem de faptul ca avem multe salarii speciale de la parlamentari la primari si magistrati. Acestia din urma nu prea isi justifica sumele incasate lunar, avand in vedere ”comediile” din zona juridica, unde marii corupti sunt miruiti cu pedepse cu suspendare sau cu 1-2 ani, desi au pagubit statul cu milioane de euro. In schimb, un amarat care fura o rata sau un cablu sta si 3 ani la puscarie. Asta este Romania, asta e tara unde, cu cat furi mai mult, cu atat primesti o pedeaspa mai mica.

Problema este ca aparatul bugetar este si foarte plin, supraaglomerat. Ministere incarcate, primarii, consilii judetene si multe agentii unde angajatii nu isi justifica locul de munca. Pana cand nu se face curatenie in aparatul administrativ nu se vor schimba prea multe. In loc sa mai dea afara din ei, mai mult se fac angajari.

In tot acest timp, firmele private se inchid pe capete, iar angajatii iau drumul strainatatii unde salariile sunt mult peste Romania, si ne referim la sectorul privat. Intrebarea este cine va mai munci in tara daca nu va mai exista privatul? Oare Guvernul nu vede ca si asa firmele fac eforturi mari sa gaseasca angajati? Ce au facut politicienii pentru a stimula sectorul privat? Unde sunt scolile profesionale, unde sunt meseriasii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web