Politic-Administrativ

Brasovenii au probleme cu apa, Scripcaru iese in fata presei sa vorbeasca despre Spitalul Regional si Sala Polivalenta

Tara arde si baba se piaptana…Desi brasovenii se asteptau ca primarul George Scripcaru sa iasa in fata presei si sa vorbeasca despre problemele de la Compania Apa, acolo unde municipalitatea este actionar alaturi de Consiliul Judetean, edilul a trimis un comunicat de presa unde vorbeste despre…proiecte de viitor. Dupa 3 mandate in care a facut „nani” si nu l-a interesat prea mult soarta cladirilor istorice din centrul orasului, brusc, acum, cand alte subiecte sunt mai „fierbinti”, primarul George Scripcaru si-a adus aminte ca este la conducerea orasului si ca pe multe cladiri sta scris „Atentie, cad tigle!”. Si nu l-a apucat interesul doar pentru cladirile istorice, ci si pentru o Sala Polivalenta, dar si pentru Spitalul Regional, proiect initiat de dr. Dan Grigorescu, nicidecum de vreun angajat al Primariei Brasov. Astfel, fiind in cadere libera, s-a gandit sa isi asocieze imaginea cu rectorul Universitatii Transilvania si s-a apucat de aruncat iar cu promisiuni. Precizam ca in alte orase mari din tara, cladirile din centrul istoric au fost reabilitate cu bani europeni, insa la Brasov, angajatii Primariei care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru, probabil au dormit, altfel nu se explica de ce abia acum s-au trezit si au observat in ce hal arata cladirile din Brasov.

Daca in fata presei sustin ca se ocupa de cladirile istorice, realitatea demonstreaza ca atat Consiliul Judetean, cat si Primaria Brasov isi bat joc de aceste cladiri. Drept dovada stau turnurile din oras care sunt intr-o avansata stare de degradare pentru ca reprezentantii celor doua institutii inca nu au fost in stare sa rezolve problema cadastrala si singurul lor obiectiv la care viseaza este aeroportul…

comunicatul integral

Primarul George Scripcaru a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita, pentru a stabili etapele necesare pentru construirea Sălii Polivalente în zona fostului Stadion Municipal.

În cadrul discuţiei, la care au mai participat viceprimarul Laszlo Barabas şi reprezentanţii Direcţiei Tehnice şi Direcţiei Arhitect-Şef din Primăria Braşov, au fost abordate mai multe teme vizând realizarea acestui obiectiv. Printre acestea: studiile necesare pentru demararea construirii sălii, dimensiunile sau poziţia acesteia, modul de asigurare a locurilor de parcare, ce facilităţi ar trebui să le ofere sala, amenajările exterioare, modul în care construirea acestei săli va angrena dezvoltarea întregii zone.

Ordinul Arhitecţilor s-a angajat ca, într-o prima etapă, să sprijine acest proiect prin realizarea studiilor necesare demarării investiţiei, de la studiul de trafic sau geotehnic şi până la studiul urbanistic, astfel încât în momentul lansării achiziţiei publice pentru proiectare să existe toate elementele necesare elaborării proiectului tehnic.

În ceea ce priveşte capacitatea sălii, discuţiile s-au axat pe două direcţii. Una. referitoare la capacitatea sălii prin prisma viitoarelor evenimente sportiv şi culturale pe care şi le propune Municipalitatea să le organizeze aici, iar cea de a doua, prin spaţiile conexe care trebuie create, inclusiv numărul de locuri de parcare. Demararea studiilor pentru acestui ia înj calcul ipoteza unei săli cu o capacitate de 15.000 de locuri. În funcţie de rezultatele analizelor preliminare, de studii, de experienţa din alte oraşe în edificarea de astfel de construcţii, va fi stabilit numărul optim de locuri.

Totodată, primarul le-a solicitat arhitecţilor prezenţi ca OAR să acorde sprijin Municipalităţii în toate fazele realizării acestui proiect, având în vedere importanţa lui pentru oraşul nostru.

Municipalitatea a prevăzut 1,5 milioane de lei pentru realizarea Studiului de fezabilitate pentru construirea sălii polivalente.

 

Reabilitarea faţadelor din Centrul Istoric

 

Tot astăzi, primarul George Scripcaru şi preşedintele OAR-filiala Braşov-Covasna Harghita, arh. Johannes Bertleff, s-au întâlnit cu rectorul Universităţii Transilvania, Ioan Vasile Abrudan, pentru a stabili modul de colaborare dintre Primărie, Universitate şi OAR, pentru implementarea proiectului de reabilitare a faţadelor clădirilor din centrul istoric, ca o primă etapă în implementarea prevederilor Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a cădirilor, modificată prin Legea nr. 166/2016. La această discuţie au mai participat şi viceprimarul Laszlo Barabas, arhitectul-şef Marilena Manolache şi preşedintele ,,Asociaţiei Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii”, asociaţie care s-a implicat activ în realizarea acestui proiect.

În cadrul parteneriatului pe care Municipalitatea îl are cu Universitatea Transilvania, specialiştii şi studenţii universităţii vor sprijini realizarea inventarului clădirilor din centrul istoric, prin scanarea faţadelor ,,de la stradă” a clădirilor, a acoperişurilor, şi, acolo unde este posibil, a faţadelor din curţile interioare şi chiar realizarea planurilor în releveu pentru fiecare apartament. Totodată, aceştia vor realiza şi etapa de informare a proprietarilor şi de culegere de date din teren.

La finalul acestui proces, Municipalitatea îş propune să aibă o imagine foarte clară a ceea ce înseamnă patrimoniul urbanistic din zona centrului istoric. Pe baza acestui inventar, Municipalitatea va realiza o prioritizare a nevoii de reabilitare a faţadelor şi acoperişurilor clădirilor din această zonă, după care va cofinanţa, conform prevederilor legale, lucrările de reabilitare necesare, în funcţie de lista de priorităţi.

 

Spitalul regional

În cadrul aceleiaşi întâlniri, primarul a discutat cu rectorul Universităţii Transilvania şi despre dezvoltarea zonei de lângă Institutul Cartofului şi a accesului la reţeaua de utilităţi, având în vedere proiectul Municipalităţii de a construi un spital regional în acea zonă, finalizarea lucrărilor la CATTIA şi funcţionarea Institutului de Cercetare – Dezvoltare al Universității Transilvania. Referitor la spital, primarul a precizat că a fost semnat procesul-verbal de preluare a terenului şi suntem în etapa de înscriere în cartea funciară. După finalizarea acestei etape, va fi demarată procedura de achiziţie publică în vederea realizării studiului de fezabilitate, pentru care Municipalitatea a alocat 1,5 milioane de lei.

 

 

 

Sorin Toarcea

Purtător de cuvânt al Primăriei Braşov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web