Știri

„Brașov Jazz & Blues Festival”, „„C’Art Fest”, „Amural Festival Vizual” si „„Festivalul de Film și Istorii Râșnov”, proiectele culturale care primesc cei mai multi bani de la Consiliul Judetean Brasov

Consiliul Județean Brașov a dat publicității lista finală, după soluționarea contestațiilor, a beneficiarilor de finanțări nerambursabile, din bugetul propriu al județului Brașov, pentru proiectele culturale depuse în anul 2018. Este vorba despre 17 proiecte declarate eligibile și finanțabile în limita bugetului aprobat, din care un număr de 13 au în componență evenimente care serbează Centenarul Marii Uniri.

Patru proiecte au bugete totale de peste 200.000 de lei. Este vorba despre:

 • „Brașov Jazz & Blues Festival, ediția a VI-a”, pentru care Asociația culturală Fanzin primește 100.000 lei. Proiectul își propune spectacole de muzică jazz și blues live, susținute de artiști de renume din România și de peste hotare. Prima zi a festivalului va fi dedicată jazz-ului românesc, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.
 • „C’Art Fest – Festivalul Internațional de Artă Cristian, ediția a V-a”, organizat de Asociația C’Art Fest și finanțat de CJ Brașov cu 100.000 lei. Asociația își propune realizarea unor evenimente artistice combinate cu o serie de conferințe și dezbateri concentrate în jurul ideii de multiculturalitate în spațiul românesc. În cea de-a cincea ediție a festivalului, asociația va celebra diversitatea culturală printr-o serie de evenimente și spectacole cu scopul de a aduce împreuna etniile care locuiesc laolaltă în spațiul românesc.
 • „Amural Festival Vizual”, pentru care Asociația Amural primește 99.250 lei. Este cel mai mare festival dedicat artelor vizuale din România. Timp de patru zile, promenada După Ziduri va găzdui artiști și lucrările lor din domeniile artelor vizuale: ilustrație, fotografie, design, film, animație și proiecții video.
 • „Festivalul de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a”, organizat de Asociația Râșnov Society, cu o finanțare nerambursabilă de 97.700 lei. Este vorba despre un produs cultural complex care include o secțiune de film, o școală de vară, o secțiune muzicală, expoziții și un târg de carte. Evenimentul are loc la Râșnov, în perioada 20- 29 Iulie 2018.

Restul proiectelor admise la finanțare, cu bugete totale mai mici de 200.000 de lei, sunt următoarele:

 • „Musica Barcensis 2018, ediția a IX-a” a Asociației Forum Arte, cu o finanțare nerambursabilă de 50.000 lei. Festivalul își propune desfășurarea unor concerte de muzică sacră în bisericile fortificate din Țara Bârsei, în perioada 30 iunie – 26 august 2018, susținute de artiști interni și internaționali.
 • „Salon BD România 100” al Asociației Forums, cu o finanțare de 47.830 lei. Proiectul își propune, prin activitățile organizate, să stimuleze interesul publicului pentru banda desenată cu tematică istorică. Sunt prevăzute activități precum expoziții interioare și outdoor, workshop-uri, demonstrații, proiecții filme de animație, mese rotunde.
 • „Les Films de Cannes a Brașov, ediția a II-a”, organizat de Asociația Cinemascop și finanțat de administrația județeană cu 50.000 lei. Proiectul vizează prezentarea unor filme de autor din selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, în premieră la Brașov, în perioada 1-3 noiembrie 2018, la Centrul Cultural „Reduta”, acestea urmând a fi introduse de criticul de film Irina Margareta Nistor.
 • „Dracula Film Festival, ediția a VI-a”, proiect al Asociației culturale Fanzin, finanțat cu 50.000 lei. Pe parcursul celor 5 zile de festival vor avea loc proiecții de filme fanstastice, filme horror, filme cu tema Dracula, filme pentru copii. Vor avea loc conferințe pe tema Dracula și misterele Brașovului.
 • „Festivalul Internațional de Teatru Maghiar în Brașov, ediția a II-a”, al Asociației pentru Diaspora Maghiară din Transilvania Egyesulet Az Erdelyi Szorvanymagyarsagert, care va primi 49.500 lei. Scopul proiectului este realizarea unui eveniment teatral cu caracter internațional adresat în special publicului vorbitor de limbă maghiară, interesat de cultură.
 • „Vulcanul Racoșului, resursă de dezvoltare culturală”, proiect al Asociației Carpaterra, finanțat cu 49.000 lei. Proiectul își propune reorganizarea festivalului de succes „Ziua Pietrei” în localitatea Racoș, printr-o succesiune de activități relaționate cu piatra, privite din 4 perspective: artistică, arhitecturală, geologică și a civilizației locale.
 • „Festivalul Săptămâna Haferland” realizat de Fundația Michael Schmidt și finanțat cu 49.925 lei. Festivalul este dedicat promovării culturii satelor săsești din Județul Brașov și se va desfășura în perioada 2 – 6 august 2018. Vor fi promovate dansuri săsești ale comunității din România și Germania, dansuri românești și maghiare, opere muzicale ale unor compozitori transilvăneni.
 • „Ziua Stejarului” realizată de Asociația Carpaterra, cu o finanțare nerambursabilă de 46.800 lei. Proiectul își propune organizarea unui festival de succes în localitatea Mercheașa, comuna Homorod, dedicat atracției reprezentate de Stejarul Secular din Mercheașa. Se vor desfășura activități tematice diferite: concurs de pictură peisagistică pe lemn, expoziție de fotografii cu și despre arbori seculari din județul Brașov, o vizionare de film artistic.
 • „Vacanța altfel”, organizată de Asociația Mioritics și finanțată cu 50.000 lei. Proiectul propune desfășurarea a 220 de ateliere tematice interactive având ca scop promovarea valorilor de istorie națonală și patrimoniu local, o instalație interactivă „Povestea unui steag tricolor – 2018”, precum și publicarea unei cărți cu titlul „Povestea unui steag tricolor – 1918” în 2000 de exemplare.
 • „Caravana Metropolis – Cinema în aer liber”, realizată de Asociația Culturală Metropolis, finanțată cu 49.999,50 lei. Proiectul va avea loc în perioada 17 – 22 iulie 2018 în Piața Sfatului din Brașov și propune proiecții de film în aer liber. Vor fi difuzate 6 filme de lung metraj, 4 filme de autor produse în țări europene, un film românesc nou și un film românesc istoric.
 • „Cinematour Kids – ediția a IX-a”, proiect realizat de Asociația Enkidu, cu o finanțare nerambursabilă de 50.000 lei. Proiectul propune proiecția de filme pentru copiii din localitățile județului în care nu există cinematografe. Activitățile principale constau în proiecții de filme și discuții educative cu copiii, pe tema acestora.
 • „Antares Fest 2018, ediția a II-a”, realizat de Asociația Antares Sci-Fi & Fantasy Club, finanțat cu 4.074 lei nerambursabili. Este vorba despre un festival care se desfășoară anual în Brașov, fiind dedicat iubitorilor de literatură și arte vizuale science fiction & fantasy, precum și popularizării descoperirilor științifice de ultimă oră și explorării spațiului.
 • „Celebrarea Centenarului Marii Uniri în Comuna Măieruș”, proiect al comunei Măieruș pentru care se alocă o finanțare nerambursabilă de 25.700 lei. Celebrarea Centenarului se va realiza în luna octombrie, prin organizarea unui spectacol cultural-artistic în cursul lunii august 2018, a unui seminar cultural în cadrul bibliotecii culturale și a unor sesiuni de învățare interactivă în cadrul școlii gimnaziale din comună.

Aceasta a fost cea de-a patra sesiune de finanțări culturale susținută de administrația județeană. Grila de punctare a proiectelor a fost similară cu cea utilizată de Administrația Fondului Cultural Național și de alți finanțatori din țară. Pentru a elimina într-o măsură cât mai mare subiectivismul în notare și pentru a respecta prevederile legii, Consiliul Județean Brașov a angajat evaluatori externi, specialiști din instituțiile culturale ale municipiului, cu minimum trei ani de experiență în domeniu, care, în baza ghidului de finanțare, au avut la dispoziție criterii de evaluare bine definite pe baza cărora au acordat punctajele.

Comparativ cu anul precedent, în 2018 au fost depuse și admise mai multe proiecte care se vor desfășura în municipiul reședință de județ. Astfel, vom avea peste vară un Brașov cultural, cu filme de Cannes, jazz și blues la „Reduta”, cu artiști contemporani prezenți într-un centru cultural inovator în cadrul festivalului Amural și cu alte activități interesante.

Cu toate că primăriile, cu o singură excepție, nu se numără printre aplicanții declarați eligibili și finanțabili în limita bugetului alocat, comunele brașovene vor beneficia de 7 proiecte culturale care, ca arie de răspândire, vor cuprinde mare parte din județ. Caravana „CinemaTour Kids” va proiecta filme pentru copii în peste 20 de comune, „Săptămâna Haferland” se va desfășura la Rupea, Roadeș, Criț, Bunești, Meșendorf și Viscri, iar concerte de muzică sacră vor avea loc la Vulcan, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Cristian, Râșnov și Brașov în cadrul festivalului „Musica Barcensis”. Cristianul și Râșnovul vor găzdui și anul acesta două festivaluri de prestigiu – „C’Art Fest” și „Festivalul de Film și Istorii”, iar Mercheașa și Racoș vor fi animate de proiectele Asociației Carpaterra.

Prin finanțările oferite pe baze competitive unor proiecte culturale, Consiliul Județean Brașov urmărește să dezvolte în județ o viață culturală diversificată, racordată la cultura europeană, care să schimbe mentalități și să formeze noi consumatori culturali. Administrația județeană dă asigurări că nu există o categorie privilegiată de beneficiari ai finanțărilor nerambursabile, ci doar criterii de selecție exigente și o competiție tot mai strânsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web