InformațiiPolitic-Administrativ

BNS: discrepanțe mari între angajații de la stat și cei de la privat

Ceea ce publicatia Transilvania365 a prezentat in urma cu cateva zile referitor la discrepanta dintre salariile din privat si administratie publica, a fost confirmat de Blocul National Sindical(BNS) printr-un comunicat de presa. Mai exact, BNS atrage atentia asupra faptului ca Guvernul Romaniei nu este preocupat de politica salariala din sectorul privat, ci mai mult mediul bugetar.

Guvernul a comunicat încă din luna ianuarie a.c. că are deja un calendar asumat de creștere a salariului minim, ca urmare consultarea partenerilor în acest sens a devenit o simplă formalitate.  Ideea de a crea un mecanism de ajustare a salariului minim a fost abandonată de actualul Guvern, existând extrem de puțină disponibilitate în a modifica prevederi asumate prin programul de guvernare. Este îngrijorator faptul că actualul Guvern nu este preocupat de politica salarială în sectorul privat, mai mult, există intenția de a avea în sectorul bugetar un salariu minim de bază mai mare decât în sectorul concurențial.

Lipsa unei politici salariale coerente a condus la creșterea discrepanțelor între nivelul salariilor din administrație publică și restul sectoarelor concurențiale. Nu există interes pentru corectarea problemelor create în sistemul negocierilor colective, ca urmare aceste discrepanțe se vor adânci. În 2015 câștigul salarial în sectorul bugetar era cu aprox 12% mai mare decât în sectorul concurențial. În 2020 se estimează că în sectorul bugetar salariul mediu brut va fi mai mare cu 28% față de cel din sectorul concurențial. Din păcate inegalitățile și inechitățile vor continua să existe, inclusiv în salarizarea în sectorul public, noul sistem se intenționează a fi construit mai degrabă plecând de la salariile actuale în plată, fără a construi corelații de nivel între funcții și între familii ocupaționale. Abordarea continuă să fie una segmentară și preferențială, singurul element care mai asigură unicitatea sistemului public de salarizare este existența unui singur act normativ care adună prevederi ce se adresează fiecărei familii ocupaționale.

Aspectele mai sus semnalate au fost transmise Comisiei Europene atât în cadrul întâlnirilor directe purtate în procesul Semestrului European dar și către Confederația Europeană a Sindicatelor, organizație care colectează pozițiile organizațiilor sindicale reprezentative la nivel național și le înaintează Comisiei Europene în cadrul procesului de dialog social european”, se arata in comunicatul de presa al BNS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web