Bani pentru comunităţile braşovene
Organizația județeană a PSD Braşov informează că suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în județul Braşov se ridică la 587,070,619.14 milioane de lei.
Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților privind construcția-modernizarea de creșe și școli, alimentarea cu apă, rețeaua de canalizare, construcția,amenajarea ori modernizarea drumurilor.
Practic, în județul Braşov suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor, grădiniţelor și școlilor, este de 53,340,135.29 lei.
Pentru extinderea rețelelor de canalizare s-au alocat 206,578,670.48 lei, iar pentru introducerea apei curente 74,363,131.96 lei.
În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor, străzilor şi podurilor, resursa financiară pentru următorii trei ani – până-n 2020 – este de 245,167,439.41 lei.
Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt: Extindere și reabilitare stație de epurare ape uzate, din orașul Zărnești, județul Brașov în valoare de 25,044,864.54 lei, Înființare rețea de canalizare, racorduri, rigole, accese riverani și trotuare, în satele Dălghiu, Vama Buzăului și Acriș, comuna Vama Buzăului, județul Brașov 24,695,594.00, Reabilitare DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – lim. județ Harghita km 0+000-18+250, în valoare de 38,280,000.00 lei, sau Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660 în localitatea Voila 15,000,000.00, un obiectiv MApN şi NATO
“Îi felicit pe toţi aleşii locali care au ştiut care este interesul comunităţii lor şi au întocmit proiecte viabile, care au fost aprobate, după ce s-au cerut clarificări suplimentare şi după ce s-a încheiat evaluarea ministerială. Este important ca localităţile judeţului Braşov să fie modernizate din toate punctele de vedere, al apei şi canalizării, al refacerii şcolilor sau al drumurilor. Misiunea primarilor nu s-a încheiat însă. Din acest moment le revine responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei. Până la urmă este vorba despre creşterea calităţii vieţii pentru toţi românii, aşa cum ne-am asumat în faţa cetăţenilor”, a declarat preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca.
Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564
La nivel național, PNDL 2 înseamă un efort de 30 de miliarde lei, angajat până-n 2020.
Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.
Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:
- 9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare
- 16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești)
- 4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)
- 1 miliard lei pentru unități medicale.
Pentru prima dată fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea în interiorul județelor.
În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Ca urmare, indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora.
Astfel, în PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demostrează asigurarea unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tuturor cetățenilor.