Bani la negru câștigați prin apartamentele închiriate in regim hotelier. Cum pierd hotelierii din Brașov
Hotelierii din Brasov, dar si din tara, primesc o adevarata lovitura sub centura din partea unor persoane fizice autorizate sau firme care inchiriaza apartamente in regim hotelier.
Afacerea cu apartamente inchirate cu ziua a explodat in ultimii ani, mai ales in marile orase, in special cele turistice. De exemplu, daca arunci o privire pe booking.com, este plin site-ul de apartamente scoase la inchiriat in regim hotelier. Cu sume cuprinse intre 120 si 300 lei pe zi, apartamentele sunt inchirate in special turistilor care vor sa scape de hoteluri si pensiuni unde intimitatea nu este aceeasi. Plus ca, cei care vor, au posibilitatea sa-si prepare singuri macare avand si o bucatarie la dispozitie. Destul de convenabil este pentru familii, pentru ca nu trebuie sa plateasca acelasi pret ca la hotel, ci ies mult mai ieftin prin inchirierea unui apartament, mai ales daca vorbim de o familie mai numeroasa. Apartamentele inchiriate in regim hotelier sunt preferate si de catre prostituatele care isi fac veacul prin Brasov.
Cu alte cuvinte, cei care au apartamente si le inchiriaza in regim hotelier sunt foarte castigati, avand in vedere ca le vin banii cash in mana fara prea mare bataie de cap. In ultima perioada, unii brasoveni au dezvoltat singuri o astfel de retea de inchiriat apartamente, chiar daca nu au niciun imobil pe numele lor. Au inchiriat mai multe partamente cu 150-250 euro pe luna si apoi au subinchiriat in regim hotelier. Potrivit unui brasovean care a recurs la aceasta afacere, se poate castiga si peste o mie de euro lunar. De aici se scad costurile cu lenjeria si intretinerea, dar raman cu cateva sute de euro curat in fiecare luna.
Partea proasta este ca cei mai multi care se ocupa cu inchirierea apartamentelor in regim hotelier nu platesc taxele aferente la stat. Rar intalnesti pe cineva sa iti ofere un bon fiscal si acesta, scos la insistente. De asemenea, o parte dintrei ei chiar iti sugereaza sa anulezi rezervarea pe booking ca sa nu mai plateasca comision si acolo.
In aceste conditii, este clar ca hotelierii au de pierdut. Practic vorbim de o concurenta neloiala. Din pacate, autoritatile nu au reusit sa reglementeze intr-un fel sau altul aceasta evaziune facuta de ani buni fara ca cineva sa intervina. Poate ca ar fi timpul ca toti sa plateasca impozite asa cum este firesc. Insa, pentru acest lucru ar trebui sa fie verificati, iar hotelierii sa se uneasca si sa lupte impotriva acestui fenomen care s-a dezvoltat foarte mult in ultima perioada.
foto: arhiva