ActualitateInformații

Au trebuit 20 de ani…A fost semnat contractul de finanţare cu BERD pentru modernizarea transportului în comun din Braşov

Vineri, 15.12.2017, în prezenţa primarului George Scripcaru, a viceprimarului Costel Mihai şi a mai multor consilieri locali, a fost semnat, de către reprezentanţii BERD şi SC RATBV SA, contractul de finanţare pentru modernizarea transportului în comun prin achiziţionarea a 105 de autobuze.

Valoarea contractului este de 114 milioane de lei, cu o durată de rambursare de 9 ani, la care se adaugă  un an, primul, de graţie.

,,Semnarea acestui contract reprezintă o primă etapă din ceea ce înseamnă implementarea strategiei noastre, prevăzută şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, de a trasforma trasportul în comun în principala opţiune de transport din municipiul Braşov. În următoarea etapă vom depune, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, pe Axa 4.1. (Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă” – n.r.) un proiect în vederea obținerii de finanțări nerambursabile pentru achiziția de autobuze electrice sau hibrid, care să asigure transportul în zona istorică, dar şi în zonele în care circulaţia este foarte mare şi ne creează o problemă din punct de vedere al emisiilor de CO2. Nu în ultimul rând, RAT-ul va trebui să fie o alternativă viabilă şi pentru cei din Zona Metropolitană. Sper că achiziţionarea acestor autobuze să nu însemne doar înlocuirea celor vechi, ci şi faptul că acestea vor ajunge la timp în staţii şi că sunt îndeajuns de multe pe traseu ca să asigure un transport confortabil pentru călători. Le mulţumesc celor de la BERD care, şi de această dată, s-au dovedit a fi buni parteneri ai Braşovului” a declarat primarul George Scripcaru.

Din partea BERD, contractul a fost semnat de d-na Venera Vlad, director asociat BERD, Infrastructura Municipală și de Mediu (MEI), care a declarat: „Proiectul este în concordanță cu strategia noastră sectorială, care identifică drept o provocare cheie în România necesitatea de a continua reformele în sectorul de transport public, la nivel local și regional. ”

Cele 105 autobuze vor respecta criteriile de emisie EURO-6, iar utilizarea acestora va genera reduceri semnificative de CO2 și alte emisii toxice, comparativ cu actualul parc al RAT.     Autobuzele vor fi achiziționate de compania de transport public RATBV din Brașov, care este  destinatarul împrumutului BERD.    Toate autobuzele care vor fi achiziţionate vor trebui să ofere persoanelor cu dizabilităţi confort și o accesibilitate modernă.                 Ca parte a pachetului de finanțare, BERD va asigura si asistenţa tehnică necesară pentru modernizarea transportului local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web