National

Artiștii Operei Brașov strălucesc pe scenele lirice românești și internaționale

Toamna artistică 2017 este una deosebit de bogată atât în prezențe, cât mai ales, în succesele înregistrate de artiștii Operei Brașov pe scenele lirice românești și internaționale.

Soprana Aurelia Florian a interpretat-o pe Violetta Valery din „La Traviata” de G. Verdi pe scena Operei din San Francisco, la începutul toamnei acestui an, în nu mai puțin de zece reprezentații. Spectatorii au apreciat în mod deosebit prestația româncei, moment remarcat de altfel și de cunoscutul critic de muzică Joshua Kosman, editorialist al „The San Francisco Chronicle”. În aceste zile, Aurelia Florian este la Essen (Germania), unde la Aalto-Musiktheater, va interpreta rolul Leonora din „Il Trovatore” de G. Verdi. Alături de ea, pe aceeași scenă, va păși o altă solistă a Operei Brașov, mezzosoprana Carmen Topciu, care va cânta dificila partitură a Azucenei din aceeași lucrare. Carmen Topciu vine după un mare succes înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute, când la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, unde se desfășoară cea de-a XLIII-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, a întruchipat-o pe Carmen, eroina principală din „Carmen” de G. Bizet. În spectacolul de la Constanța, tenorul brașovean Liviu Iftene s-a alăturat distribuției. Liviu Iftene a mai putut fi ascultat de publicul din Târgu Mureș, în cadrul Festivalului Muzical Internaţional „In Memoriam Constantin Silvestri”, ediţia a XXVII-a.

În debutul Festivalului constănțean, o altă solistă a Operei Brașov, este vorba despre valoroasa soprană Anda Pop, cu măiestrie a dat viață Aidei din opera „Aida” de G. Verdi. Spre finalul aceluiași eveniment de la malul Mării Negre, tenorul brașovean Mihai Irimia va cânta rolul Rodolfo din „Boema” de G. Puccini, după ce, în acest zile, face parte din distribuția spectacolului cu opera „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, o reprezentație ce are loc la Turda.

O altă remarcabilă solistă a Operei Brașov, soprana Cristina Radu, a interpretat rolul Amelia din premiera operei „Bal mascat” de G. Verdi, în cadrul Festivalului Internațional „Leonard”, ediția a XIII-a, Galați, un spectacol în regia lui Paul Bosisio, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Sandu. În același spectacol a mai jucat și bas-ul Operei Brașov, Dan Popescu.

În luna octombrie, mezzosoprana Asineta Răducan a interpretat rolul Czipra în opereta „Voievodul țiganilor” de J. Strauss la Opera Română Craiova, iar pe scena Operei Naționale București a interpretat-o pe Amneris din opera „Aida” de G. Verdi, iar la începutul lunii noiembrie, pe Ulrica în „Bal mascat” de G. Verdi, ambele spectacole dirijate de italianul Marcello Mottadelli.

Baritonul Adrian Mărcan a interpretat, în noiembrie, rolul Enrico Ashton în opera „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, la Opera Națională București. La sfârșitul lunii octombrie, a evoluat pe scena Operei Naționale Române Iași, în opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, sub bagheta dirijorală a maestrului Tiberiu Soare.

Un alt bariton al Operei Brașov, Alexandru Aghenie, a făcut parte din distribuția spectacolului cu opera „Bal mascat” de G. Verdi de la Bremen (Germania), iar în noiembrie a dat audiție pentru rolul Marcello din „Boema” de G. Puccini la prestigioasa operă Scala din Milano.

După invitația din cadrul Sibiu Opera Festival, la sfârșitul lunii septembrie, unde a cântat în spectacolul cu opera „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, o parte din Corul Operei Brașov, împreună cu Orchestra Operei Brașov se află într-un turneu european ce are loc în Austria, Germania și Elveția. Însă activitatea de la sediul Operei Brașov este în plină desfășurare, spectatorii fiind încântați de recentul spectacol „Prin lumea muzicii de film”, ce va fi prezentat și în această săptămână (sâmbătă, 18 noiembrie 2017, de la ora 18.30) de soliștii acompaniați de pianistul Ovidiu Mezei, Corul, Baletul, la care se va adăuga și Orchestra noastră ce vă va delecta înainte de ridicarea cortinei. Însă surprizele acestui spectacol nu se opresc aici și vă invităm să le descoperiți!

Din activitatea desfășurată recent de Opera Brașov, putem remarca și prezența celor 23 de soliști ai Operei Brașov pe scena Sălii Patria în cadrul Recitalului extraordinar de la finele lunii octombrie. La cererea publicului și datorită succesului înregistrat la premiera din cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet, a fost programat, la începtul lunii noiembrie, și baletul „Coppélia”, pe muzică de L. Delibes, în regia și adaptarea coregrafică semnate de Alexandru Fotescu. Ca un corolar al acestui spectacol, încă de pe acum, balerinii Operei Brașov lucrează intens la o surpriză minunată pentru copii, avanpremiera cu „Meșterul păpușar” ce va avea loc în data de 25 noiembrie 2017, o variantă pe înțelesul celor mici a baletului clasic „Coppélia”.

Pregătirile sunt în toi și pentru luna decembrie, când Opera Brașov a alcătuit un program cu totul special! Fiind vorba despre o perioadă a bucuriei, a veseliei, a luminii, vă invităm să urmăriți trei titluri de operetă foarte îndrăgite: „Silvia” de E. Kalman, „Văduva veselă” de Fr. Lehar și „Liliacul” de J. Strauss. Nu lăsăm la o parte nici Spectacolul de Crăciun, care, în premieră, anul acesta va beneficia de trei reprezentații, în datele de 15, 16 și 17 decembrie, de la ora 18.30, în Sala Operei. Darurile noastre artistice vă vor încânta, cu siguranță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web