Prim planȘtiri

Aproape jumătate dintre căminele de bătrâni din Brașov funcționează ilegal. Unii bătrâni ar fi sechestrați în clădiri

O noua afacere a prins contur la Brasov. Tot mai multi proprietari de pensiuni sau vile si-au transformat cladirile in camine de batrani. Desi pentru autorizarea acestora este nevoie de multe avize, aproape jumatate dintre ele functioneaza ilegal. Cel putin asa sustin surse din cadrul institutiilor abilitate pentru autorizare. Multe dintre cladiri au primit avize ISU sau DSP pentru unitati de cazare, nicidecum pentru camine de batrani. Dupa tragedia ”Colectiv”, autorizarea ISU este mai greu de obtinut din cauza faptului ca trebuie respectate mai multe conditii. Cum multi dintre ”afaceristii” care scot bani frumosi pe spatele batranilor nu vor sa investeasca pentru ca ar trebui sa modifice mult la cladiri, functioneaza ilegal fara un dosar complet. Unii obtin doar o parte din autorizatii, iar altii deloc. De asemenea, aceste camine nu au personal specializat pentru ingrijirea batranilor. Numai ca, acestea continua sa functioneze asa pentru ca nimeni nu face verificari si nu ii inchide. Se pare totusi ca in aceste afaceri ilegale sunt implicati oameni influenti din judet, acesta fiind si motivul pentru care anchetele se deruleaza in ritm de melc.

Batrani ”sechestrati” de proprietari ?

O pensiune din Moieciu calcata de curand de politistii brasoveni functioneaza in continuare ilegal, desi nu are autorizatiile necesare. A primit si amenzi de la alte institutii ale statului, au venit si politistii, dar, se pare ca unii sunt mai presus de lege, indiferent de problemele descoperite. Mai mult, exista informatii cum ca unii dintre batrani ar fi sechestrati in aceste camine, fiind incuiati in cladiri. Se pare ca si accesul la cardul cu pensii este tot sub controlul proprietarilor de camine. Precizam ca, in urma cu aproximativ un an, la un camin de batrani din Moieciu o femeie s-a aruncat de la etaj. In prezent exista un dosar penal pentru moarte suspecta, dar in acea locatie au fost gasite si alte nereguli. Din pacate, nici pana in prezent nu a fost inchis acest camin, chiar daca functioneaza ilegal. Dosarul se afla in lucru de cateva luni bune…

Pretul unui batran la caminele ilegale: de la 2500 lei in acte, pana la 3500 in mana…

Din disperare, multi dintre brasoveni isi duc parintii in varsta sau pe cei cu probleme medicale la aceste camine de batrani care functioneaza ilegal pentru ca nu cunosc situatia. O parte dintre acestia isi dau seama prea tarziu, dupa ce semneaza un contract. Potrivit unor persoane care au rude internate in aceste ”camine fantoma”,  pretul pentru internarea unui batran variaza de la 2500 pana la 3500 lei, depinde daca vorbim de acte sau realitate. Multi dintre proprietari trec sume mai mici pe acte tocmai pentru a nu plati taxe la stat.

Desi organele de ancheta au posibilitatea sa inchida aceste camine care functioneaza ilegal, nu fac acest lucru, insa este interesant de aflat din ce motive sunt tergiversate si actualele dosare penale pe numele celor prinsi. Oare trebuie sa mai moara batrani ca unele camine sa fie inchise de catre autoritati?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web