Politic-Administrativ

Amendamentele la Legea privind noul spital al Brașovului, depuse de deputatul USR de Brașov, respinse de comisiile din Camera Deputaților

După ce legea noului spital al Brașovului a trecut de Senat, cu amendamentul senatorului PSD Florin Orțan, care a introdus în textul actului normativ sintagma „spital clinic regional de urgență”, săptămâna trecută, inițiativa legislativă privind transferul terenului necesar construirii noului spital al Brașovului a ajuns la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect. La Camera Deputaților, deputatul USR Brașov, Tudor Benga, a depus două amendamente, pentru a corecta ceea ce a fost un „atac sub centură” al PSD la autonomia locală și la potențialul de dezvoltare a proiectului noului spital al Brașovului.

„Colegul meu, Allen Coliban a sesizat problemele legate de acest amendament încă din momentul în care proiectul era în procedură la Senat. A subliniat inclusiv modul în care s-a depus amendamentul verbal, în timpul ședinței de plen a  Camerei superioare a Parlamentului. În esență, adăugarea sintagmei «spital regional clinic de urgență» împinge proiectul într-o direcție pe care noi am văzut-o și în cazul altor proiecte, cum este cazul celor de la Cluj, Iași sau Craiova: după ce autoritățile locale au «securizat» terenul, Ministerul Sănătății și l-a «apropiat». Problema este în felul următor: ceea ce ne vinde acum PSD este că va face spitalul de la Brașov, că este pe lista spitalelor regionale și că îl va construi cu fonduri guvernamentale. Eu vă spun de pe acum: acest lucru nu se va întâmpla sau este extrem de puțin probabil să se întâmple. Și cele trei spitale inițiale, de la Iași, Craiova și Cluj sunt mult întârziate. Când intră Ministerul Sănătății pe fir, blochează posibilitatea ca acest proiect să se deruleze pe resursele și expertiza comunității”, susține deputatul USR Brașov, Tudor Benga.

Tudor Benga a precizat că a solicitat în Camera Deputaților eliminarea sintagmei „regional”, dar și unele ajustări recomandate de Consiliul Legislativ, pentru corelarea textului, astfel încât să nu se schimbe proprietatea terenului:  „Consiliul Legislativ a propus să fie specificat în mod expres că terenul este trecut în administrarea Consiliului Local Brașov. Amendamentul a fost respins, lăsând o nebuloasă: în proprietatea cui va fi trecut acest teren? Mai mult decât atât, această sintagmă de «regional» trece construirea spitalului în competența Ministerului Sănătății. Din acest moment, terenul va trebui să fie realocat din domeniul public al Consiliului Local Brașov în domeniul public al Ministerului Sănătății. De fapt, adăugarea sintagmei «regional» face inutilă această inițiativă legislativă, pentru că terenul trece de la Institutul Cartofului la Municipiul Brașov, după aceea va fi nevoie de încă un act normativ care să prevadă trecerea suprafeței de la Municipiul Brașov la Ministerul Sănătății”.

„Așa cum a comunicat Asociația Noul Spital al Brașovului, acest proiect poate beneficia de sprijinul financiar semnificativ al BERD. Există o construcție financiară și de project management foarte sofisticată și creează premisele spitalul să se  realizeze, chiar dacă nu există finanțare de la centru. Ceea ce ni se propune de la centru, un spital regional cu 800 de paturi, este mult subdimensionat față de ceea ce se încearcă prin proiectul inițial: un spital cu 1.600 de locuri care presupune reunirea structurilor sanitare din oraș”, a mai spus deputatul USR Brașov.

La rândul său, senatorul USR Brașov, Allen Coliban, care  afăcut în Senat demersurile pentru eliminarea sintagmei «regional», a afirmat că o lege care nu aduce nimic nou este una inutilă, iar prin modul în care au introdus sintagma „regional” în textul actului normativ, social-democrații au demonstrat că sunt lipsiți de fair-play. „Forma inițială a legii acoperea toate posibilitățile de realizare a investiției, inclusiv implicarea Ministerului Sănătății. Acum, dacă mă uit la jocul politic, constat o lipsă totală de fair-play. Este lipsit de fair-play ca toți să ne așezăm la masă, să semnăm un acord, să fim co-inițiatori după care, având majoritate în Parlament, cei din PSD să blocheze sau să restrângă posibilitățile de finanțare a spitalului doar la cele pe care le au sub control, respectiv fondurile de la Ministerul Sănătății”, a argumentat Allen Coliban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web