Turism-Utile

Acțiune de ecologizare în cartierul Mălin – Municipiul Codlea

Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJB) a organizat vineri, 4 mai 2018, și sâmbătă, 5 mai, acțiunea de ecologizare în cartierul Mălin – Municipiul Codlea.

Acțiunea a avut loc în contextul implementării proiectului “Muncă, Asumare, Legalitate pentru Integrare și Nediscriminare (MĂLIN)”, cod SMIS 101760, în cadrul căruia ADDJB este partener. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Scopul proiectului este creșterea calității vieții pentru 556 de cetățeni care trăiesc în comunitatea marginalizată din cartierul Mălin, Municipiul Codlea, prin reducerea numărului de persoane de minoritate romă aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

Una dintre activitățile asumate de ADDJB în cadrul proiectului este mobilizarea comunității rome și a factorilor locali interesați (instituții publice, agenți economici, reprezentanți ai societății civile cu activitate în Codlea) pentru rezolvarea unor probleme ale cartierului Mălin cu resurse locale. Fiecare entitate va participa cu resursele de care dispune – resurse materiale, expertiză, spațiu etc., iar comunitatea beneficiară va contribui cu forță de muncă pentru rezolvarea propriilor probleme. Decizia comunității din Mălin a fost ca prima dintre acțiunile de dezvoltare locală să fie aceea de ecologizare a străzilor din cartier.

Acțiunea a avut loc în zilele de 4 și 5 mai, cu participarea comunității locale și cu implicarea instituțiilor și a agenților economici locali prin sprijinul acordat pentru desfășurarea activității și sponsorizarea acordată pentru copiii participanți. Cei peste 50 de participanți membri ai comunității, împreună cu membrii echipei ADDJB și reprezentantul Primăriei Municipiului Codlea la eveniment,  viceprimarul Mihai Cîmpeanu au contribuit la strângerea a 120 de saci de deșeuri.

La finalul evenimentului, membrii comunității Mălin au fost invitați la Casa de Cultură a Municipiului Codlea pentru a viziona un film gen reportaj realizat în comunitatea de romi din Mălin, care are ca scop combaterea discriminării romilor, fiind prezentat în rândul elevilor și angajaților din Municipiul Codlea în cadrul proiectului.

Societatea ”Servicii de Gospodărire Măgura Codlei” a pus la dispoziție saci, mănuși menajere și a colectat sacii cu deșeuri ulterior acțiunii. Fundația ”Casa Perla” a coordonat un grup de copii din cartier în cadrul acțiunii. Sponsorizările au constat în furnizarea de gustări de către Cofetăria Saray, Cofetăria Favorit și alți agenți economici și acordarea de intrări gratuite la Dino Parc Râșnov pentru copiii din cartierul Mălin participanți și însoțitorii acestora.

 

Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov mulțumește tuturor celor care s-au implicat! Sperăm ca la următoarele acțiuni de dezvoltare comunitară din cadrul acestui proiect să participe un număr tot mai mare de membri ai comunității Mălin, societății civile și agenților economici locali. Totodată, ne dorim ca aceste acțiuni să fie un bun exercițiu pentru toți factorii locali interesați, iar după finalizarea proiectului astfel de acțiuni să aibă loc la inițiativa și cu implicarea exclusivă a factorilor locali interesați.

 

Principalele rezultate așteptate ale proiectului ”Muncă, Asumare, Legalitate pentru Integrare și Nediscriminare (MALIN)” sunt:

  • 150 de acte de proprietate ale locuitorilor din Mălin obținute pentru terenuri și locuințe;
  • 278 de certificate de participare la cursuri de formare profesională;
  • 76 contracte individuale de muncă pentru membrii grupului-țintă;
  • 60 diplome de participare la programul de antreprenoriat ale persoanelor din grupul țintă;
  • 5 persoane juridice înființate de membrii grupului care vor beneficia de contracte de grant a câte 25.000 euro;
  • 556 de fișe medicale pentru persoanele beneficiare ale serviciului medical de depistare a bolilor cu incidență ridicată;
  • 560 de vouchere pentru serviciul medical stomatologic;
  • 50 contracte de racordare încheiate cu furnizori de utilități;
  • 150 de case vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor prin vopsire, igienizare și dotări cu aparatură casnică de bază;
  • 26 de sesiuni de informare din cadrul campaniei de combatere a discriminării cu 1.000 de participanți, elevi și angajați în Municipiul Codlea.

 

Proiectul se implementează în perioada 29.08.2017 – 28.08.2020 de parteneriatul format din Primăria Municipiului Codlea (lider de parteneriat), Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, Universitatea Spiru Haret, S.C. Redis Consult S.R.L., Asociația Îngrijire Acasă și Liceul Teoretic “Ioan  Pascu” Codlea.

Valoarea totală a proiectului este de 18.067.221.84 lei din care 17.751.503,98 lei valoare nerambursabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web