Turism-Utile

Abilitățile cicliștilor, testate puternic la Carpathian MTB Epic. Competiția multi-etapă i-a pus pe participanți în dificultate în prima etapă

După un Prolog rapid și tehnic, ce le-a setat ordinea la Start, prima etapă a Carpathian MTB Epic 2018, le-a testat din plin îndemânarea cicliștilor și rezistența. Participanții, deopotrivă Elite și amatori, au avut de parcurs astăzi 60 de kilometri pe coastele sălbatice și dure ale Carpaților Meridionali, cu o diferență de nivel de 2,700 metri. Traseul de maraton a combinat single trails 50%, drumuri forestiere și poteci de munte 40% și o porțiune redusă de asfalt. Ruta a avut atât urcări anevoioase, cât și coborâri rapide și a atins următoarele puncte importante: plecare din Cheile Grădiștei – Fundata către Valea Cheii – Curmătura Fiarelor – Vârful Bucșa – Șaua Strungulița – Padina – Drumul Hoților – Vârful și Refugiul Bătrâna – Drumul Grănicerului – Șaua Strunga – Poiana Guțanu și s-a încheiat la Cheile Grădiștei – Fundata.

 

Participanții, printre care numeroși cicliști de top mondial și european, au fost uimiți de frumusețea traseelor și de zonele abia atinse de picior de om. La finalul primei etape, considerată grea însă totuși rapidă, au cucerit crestele Carpaților riderii care s-au evidențiat încă de la Prolog, la categoria Elite Men: Peeter Pruus (Estonia) a câștigat la o diferență incredibil de mică în fața lui Marek Rauchfuss (Cehia) și a lui Adel Filip (Cehia), fiind aproximativ 35 secunde între acești primi rideri.

 

“Nu mă așteptam la așa o cursă, a fost de necrezut! O cursă grea și abruptă. Sunt mulțumit de rezultat! De asemenea, am avut câteva probleme, am căzut o dată, iar la al doilea punct de alimentare nu mi-am luat apă, pentru că am venit rapid și am ratat punctul de alimentare. Cursa a fost cu adevărat spectaculoasă”, a comentat campionul național al Estoniei, Peeter Pruus.

Cehii au apelat la strategia de a pedala împreună, asigurându-și celelalte locuri de pe podium, metodă abordată anul trecut și de slovacii care au câștigat prima ediție a Carpathian MTB Epic.

“După start nu m-am simțit foarte bine și eram pe locul 10. Prima oră a fost foarte intense pentru mine, deoarece a fost numai urcare. Apoi am început să mă simt din ce în ce mai bine, pentru că m-am hidratat continuu. Am pedalat împreuna cu prietenul meu, Filip Adel, am colaborat, ne-am motivat și am mers din ce în ce mai repede către Finiș”, a mărturisit Marek Rauchfuss.

Colegul său s-a declarant și el foarte încântat de cursă dar și uimit de provocările întâlnite: “Urcarea a fost nebunească și foarte abruptă. A fost de cinci ori mai dificil decât mă așteptam. Din păcate, am făcut pană și a trebuit să mă opresc la cel de-al doilea punct de hidratare. Înainte, eram pe locul doi. Sunt un ciclist de cross-country, așa că a fost destul de provocator pentru mine. Dar mă simt minunat aici, România este o țară frumoasă, totul e super, iar oamenii sunt foarte calzi și primitori”.

Marele favorit al aceste competiții pe etape, begialnul Frans Claes, liderul mondial al momentului în competițiile de maraton acreditate UCI, a sosit al 4-lea și va fi nevoit să tragă tare în zilele urmatoare pentru a recupera ecartul de peste 2 minute, la care este acum, în clasamentul general al  Carpathian MTB Epic.

 

“Cursa a fost foarte dură și a trebuit sa fiu atent să nu pedalez foarte repede la coborâre, pentru că pe porțiuni se aflau obstacole, precum pietre sau găuri. Am fost puțin precaut, deoarece nu am văzut niciodată un teren atât de dur. Este chiar sălbatic, dar am vrut aceste condiții extreme, de aceea iubesc ciclismul montan!”, a apreciat Frans Claes.

O mare surpriză o reprezintă masivul suedez, Gustav Eric Larsson, ajuns pe locul 5, după o carieră reușită în ciclismul de șosea. Este important de spus că nordicul are la activ 2 medalii de argint la ciclism în Campionatele Europene din 2008 și Campionatul Mondial din 2009.

În schimb, în cursa fetelor, nicio surpriză. Marea favorită, vedeta elvețiană Ariane Lüthi, care are în palmares 5 titluri de campioană la celebra competiție multi-etapă Absa Cape Epic, a câștigat cu câteva minute bune în fața celei de a doua clasate Jovana Crnogorac (Serbia). Acest, avantaj îi dă cu siguranță ceva liniște în etapa de sâmbătă.

“Este o cursă foarte frumoasă, foarte, foarte tehnică și foarte grea! Am avut de mers și împins la bicicletă destul pe traseu, mai ales spre vârfurile munților. Deci, a fost foarte dură, dar absolut frumoasă! E o cursă de mountain bike adevărat[. Aș compara acest concurs cu Swiss Epic. Doar că acela este ceva mai blând, cu drumuri mai line pe traseu. Aici e destul de sălbatică ruta și deci mai dură decât cea de la Swiss Epic“, a declarat Ariane Lüthi.

Cea de a doua clasată a tras puternic mai ales în prima parte a etapei.

“A fost o cursă foarte grea! Mă gândeam că pedalez și sunt concentrate și nu pot nici măcar să mă uit în jur la perisaje. Îmi simțeam pulsul în nas! Am avut părți de împins bicicleta, iar distanța și diferența de nivel, urcarea la mare altitudine îți testează mult limitele. Locația este însă superbă și mulți nu știu de ea pentru că este ascunsă, dar văd că e populară pe plan local. Organizarea este de top, iar traseele foarte bine marcate!“, a povestit Jovana Crnogorac (Serbia).

Lejla Tanović, de trei ori campioană balcanică la MTB, a ocupat locul trei pe podium. Ciclista, originară din Bosnia și Herțegovina, a spus: “Sunt foarte mulțumită, mai ales dupa prologul de ieri, unde am ieșit pe locul 5. Am salvat ceva energie pentru ziua de azi. A fost o cursă foarte tehnică și provocatoare. Peisajele de pe traseu au fost incredibile și sunt foarte fericită că evenimentul este organizat într-un loc atât de frumos! E un loc cu adevărat special, care trebuie promovat. Pentru ciclism montan această locație este un rai și mă bucur că am venit aici. Totul este comparabil cu o competiție de nivel mondial, de la organizare până la atmosferă”.

Primii dintre românii ajunși la Finișul primei etape a Carpathian MTB Epic 2018 sunt Raul Sînza (Carcover Racing Team – MS Tina Focus) pe locul 8, urmat la câteva secunde de Arpad Kelemen (Nomad Merida CST), pe locul 9, și Bogdan Duca (VeeTire), clasat pe locul 15.

Sâmbătă, 18 August, urmează a doua etapă considerată de-a dreptul pantagruelică, cu peste 3,500 m diferență de nivel pe traseul lung de 60 km. Aceasta va stabili în proporție de 90% ordinea în clasamentul general, fiind descrisă de specialiști ca o etapă în care slăbiciunile concurenților nu mai pot fi mascate.

 

Cea de a 2-a ediție a Carpathian MTB Epic, cea mai importantă competiție de ciclism montan multi-etapă din Sud-Estul Europei, acreditată de Uniunii Cicliste Internaționale (UCI), la categoria S2, are la start participanți din 25 de țări și se desfășoară  în perioada 16-19 August 2018 la complexul Cheile Grădiștei – Fundata și în zona Carpaților Meridionali. Evenimentul organizat de MPG România oferă cicliștilor două opțiuni de a concura: 4-day EPIC, cursă de 4 zile pentru profesioniști și amatori în care, în total, pedalează 180 km și urcă 8,500 m; 1-day Challenge, concurs de o zi în care participanții au de parcurs 40 de km și de urcat 1,500 m.

În urma Carpathian MTB Epic 2018, cicliștii profesioniști au ocazia să câștige 80 de puncte UCI, care îi ajută în cursa de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2020.

 

Rezultatele pot fi verificate pe pagina oficială a evenimentului: www.carpathianmtb.ro/ro. Pasionații de ciclism pot urmări transmisiile Live și știrile despre a doua ediție a concusului românesc multi-etapă pe pe canalul oficial Youtube al Carpathian MTB Epic – , dar și pe pagina Facebook oficială: www.facebook.com/carpathianepic/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web