Ce rămâne de făcut ?
În aproape un an, de la declanșarea epidemiei de rujeolă, 32 de români au murit într-un mod neașteptat, aproape stupid, dintr-o boală considerată cândva ușoară. Dintre cei pe care România i-a pierdut, 26 erau copii. Am fi vrut să facem ceva pentru ei, dar am fi vrut să facă și părinții lor ce era necesar.
În campania electorală le-am vorbit oamenilor despre multe lucruri, care se subsumau unui singur principiu: românii trebuie să trăiască mai bine. E un lucru pe care nu îl vor constata peste noapte, nici măcar după șase sau nouă luni de guvernare PSD. E un paradox, pentru că primele măsuri pe care le-a luat alianța de la guvernare, au fost cele care ușurau povara taxelor, acordau scutiri de impozite oamenilor cu venituri mici, creșteau salariul minim și veniturile, în general. Poate că românii își vor da seama că nu au crezut deceaba în noi, peste doi sau patru ani. Important e să le se întâmple. De ce nu am nicio problemă să vorbesc despre programul electoral? Pentru că el este în continuare public, și pentru că le-am spus în noiembrie și decembrie cetățenilor că ne pot judeca după el, cu ce am făcut și cum am făcut.
Dar nu statul face totul. Statul trebuie să intervină mai mult, așa credem noi, ca social-democrați. Însă mai rămâne o parte pe care cetățeanul o are de făcut, întotdeauna.
În cazul rujeolei, sau unor boli care pot să se răspândească tocmai în absența vaccinării, în sarcina părinților cădea deplasarea la medicul de familie sau și mai simplu, să nu refuze un drept al copilului.
Ca om care se preocupă de asigurarea unor condiții mai bune pentru dezvoltarea tinerilor, vreau să fac un apel la cei care au devenit părinți. Trăim în era opiniilor exprimate liber, chiar dacă unele sunt mai contondente decât altele. De la criticile, uneori îndeptățite, la adresa politicienilor, până la propunerile civice care stau la baza unor procese democratice, toate sunt permise. Totuși, când ajungi să influențezi părinți să nu mai apere sănătatea copiilor lor, înfăptuiești o crimă.
Dragi părinți tineri, trăim și era informației, în care aveți acces facil la studii medicale, statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății din care reies clar avantajele vaccinării. În România gradul de vaccinare a copiilor este mult mai scăzut decât în alte state din UE unde vaccinarea nu este obligatorie. Nu există o educație civică semnificativă în România, în acest domeniu.
Iar educația se va face prin informare susținută, care a și început deja. În paralel, este pregătit proiectul de lege a vaccinării, care va rezolva asigurarea stocurilor de vaccinuri în caz de epidemie, asigurarea unui buget dedicat pentru intervențiile în caz de urgență, pregătirea personalului pentru intervenție, stabilirea procedurilor standard de vaccinare pentru situațiile de urgență și realizarea evidenței copiilor eligibili de vaccinare. Mai vorbim și despre reactivarea Institutului Cantacuzino, în ale cărui produse poate că românii vor avea mai multă încredere, un proiect important aflat în atenția colegului meu de la Sănătate.
26 de copii ar fi putut fi campionii noștri la diferite sporturi, sau geniile noastre. Am pierdut această șansă. Să avem grijă de toți ceilalți. Părinți, e nevoie de gestul vostru!
Viorel Chirac
deputat PSD