3.683 de comunități locale depind pe timpul iernii de pădurile statului
La nivel național au fost identificate anul trecut, de către Romsilva, în baza Metodologiei privind stabilirea comunităților locale care au nevoie de lemn de foc din fondul forestier proprietate publică, un număr de 3.683 de comunități locale, în raza a 2.035 de unități administrativ-teritoriale, care depind pe timpul iernii de pădurile statului. Prin același program s-a stabilit și volumul maxim de lemn pentru foc ce poate fi pus la dispoziție de către regie în acest an, iar în prezent se poate asigura un procent de circa 70% din necesarul pentru populație.
Având în vedere această gravă problemă de ordin social, mai mulți deputați ai Grupului Parlamentar al PSD au inițiat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 Codul silvic, precum şi pentru modificarea art.5 alin.(2) din Legea nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.
Noua lege, adoptată în cadrul ședinței de vot final a Camerei Deputaților, din data de 27 iunie 2017, dă posibilitatea recoltării unui volum maxim de 5 mc/an/ha de către proprietarii care dețin o suprafață maximă de 10 ha de pădure și care au încheiat un contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani cu un ocol silvic. O altă măsură se referă la obligarea administratorilor pădurilor aflate în proprietatea publică a statului și a unităților administrativ-teritoriale de a realiza lucrări de îngrijire și conducere a arboretelor, prin exploatare în regie proprie, cu forțe proprii sau prin prestări de servicii cu operatori economici atestați pentru lucrări de exploatare forestieră. Lemnul rezultat se valorifică, potrivit noii legi, direct către populație sau instituții publice.
“În urmă cu doi ani, după lupte grele, am votat noul Cod silvic și vă mulțumesc. Pentru prima dată apărea și sintagma asigurarea lemnului de foc pentru populație. Normele de aplicare trebuiau să explice cum se asigura acel lemn. Însă, din cauza unei hotărâri de guvern defectuoase, s-a ajuns la o criză a lemnului de foc. Jumătate din populația României – 3,5 milioane de gospodării – a fost afectată de lipsa lemnului de foc. Acești oameni au stat în frig. Am amendat în Codul silvic pas cu pas pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat, în cadrul dezbaterilor din ședința de plen, deputatul PSD Doina Pană.