15 MAI – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FAMILIEI
În România, cele mai frecvenţe probleme ale familiei sunt violenţa asupra femeii, asupra copiilor, abuzul prin neglijenţă şi abuzul emoţional asupra copilului.
În diferite zone de pe glob, sărăcia, deficienţele programelor educaţionale, conflictele armate, dar şi factori psihosociali individuali fac ca valori fundamentale să lipsească, ceea ce face loc neputinţei sau chiar abuzurilor de tot felul. Membrii familiei suferă, copiii nu au şansa de a se dezvolta normal într-un mediu sănătos.
De aceea este nevoie să fie făcută o “recapitulare” a ceea ce este important pentru familie, cred social-democratele braşovene.
“Familia înseamnă iubire, respect reciproc, respectarea şi susţinerea dreptului fiecăruia la evoluţie, copilărie şi educaţie sănătoase, întrajutorare, libertate, convieţuire şi suport, laolaltă cu transmiterea peste generaţii a tradiţiilor culturale. Familia este baza societătii. Ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Însă fiecare familie este diferită, la fel ca şi culturile, modurile de interacţiune. Vieţile noastre sunt agitate, încărcate cu fel de fel de probleme”, declară Adela Diaconu, preşedintele OFSD Municipiul Braşov.
De aceea, mai multe membre ale Organizaţiei Femeilor Social-Democrate din Municipiul Braşov au ţinut să reamintească, pe stradă, că la 15 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Familiei. Au dăruit flori, baloane, şi au stat de vorbă mai ales cu tinerii despre ce inseamnă şi ce poate însemna pentru ei familia în ziua de azi.
“Este o perioadă în care a început să se vorbească foarte mult despre cine mai compune familia, sau cine se mai poate numi ca făcând parte dintr-o familie. Şi asta pentru că deputaţii au dat un vot favorabil proiectului de lege iniţiat prin cele 3 milioane de semnături strânse pentru modificarea Constituţiei. Oricare va fi rezultatul referendumului care se va desfăsura pe viitor, este important ca valorile pe care le-am enumerat să fie respectate. Milităm pentru accentul pe educaţie, pe implicarea mai mare a părintilor în creşterea copiilor, pentru o reîntoarcere la încrederea în şcoala românească”, a adăugat Adela Diaconu.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 1994 Anul Internaţional al Familiei tocmai pentru a iniţia şi susţine un plan global de măsuri care să vina în ajutorul familiei. Apoi, începând cu 1995, s-a sărbătorit annual, în data de 15 mai Ziua internaţională a Familiei.
Biroul de presă