Brasov

1 milion de români, din care 44.000 de braşoveni, au semnat pentru initiaţiva cetăţeneasca “Fără penali în funcții publice”

Inițiativa cetățenească Fără Penali în funcții publice a strâns un milion de semnături. Ele provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din România, din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud. Astăzi, 1 milion de români din întreaga lume spun: Fără Penali în funcții publice!

În județul Brașov, s-au numărat până acum 44.000 de semnături, iar 21 august a fost ultima zi în care s-au strâns semnături şi liste la cortul de la Modarom. Vom reveni cu situaţia finală imediat ce se încheie verificarea, numărarea şi centralizarea semnăturilor.

“Campania Fără Penali a ajuns să fie un fenomen social. În ultimele cinci luni am vorbit cu cetățeni de toate vârstele, din toate colțurile țării, simpatizanți ai partidului, membri sau lideri ai partidelor politice. Nu sunt două Românii, e una singură, a oamenilor cinstiți care vor o lege egală pentru toți și un viitor pentru ei și copiii lor. Toți au semnat cu furie, încredere sau speranță. În ultimele cinci luni am simțit că cetățenii vor să-și facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul inițiativei Fără Penali. Astăzi, 1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil și mai atent. Împreună suntem o forță și împreună putem salva România”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

În cele cinci luni de campanie, au fost implicați peste 5.000 de voluntari din toate colțurile României și din diaspora, care s-au alăturat demersului de a face cunoscut mesajul inițiativei: România are nevoie de oameni integri la conducere. Unii dintre ei au fost victime ale numeroaselor abuzuri din partea poliției, jandarmeriei și primarilor care s-au folosit de funcțiile lor pentru a opri strângerea de semnături. Primarii au respins autorizații de amplasare a corturilor după ce au cerut numeroase autorizații inutile, au interpretat legea discreționar ori au dat ordin poliției să amendeze voluntarii pentru că își exercitau un drept constituțional, acela de a strânge semnături în stradă.

“Încă de la începutul campaniei, au existat voci care au pretins că nu vom reuși să obținem susținerea a 500.000 de cetățeni, pentru motivul că societatea românească nu ar fi preocupată de lupta anticorupție și de fenomenul ocupării funcțiilor publice de către infractori. Iată însă că până astăzi, în pofida tuturor obstacolelor birocratice din Legea nr. 189/1999, a șicanelor unor primari și a atacurilor mediatice la care am fost supuși, 1.000.000 de români au semnat listele de susținători, dovedind astfel că acest subiect nu mai poate fi ignorat de clasa politică. Indiferent ce va urma, victoria de astăzi nu ne-o mai poate lua nimeni”, a transmis președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea.

La succesul inițiativei a contribuit și semnalul transmis de actorii români. Peste 80 de artiști din toată țara au răspuns la apelul făcut de Marius Manole și, timp de o săptămână, au schimbat scena cu strada, strângând peste 90.000 de semnături. După săptămâna actorilor, voluntarilor li s-au alăturat, în săptămâni dedicate, farmaciști, pensionari și bloggeri care au ieșit în Piața Universității pentru a le transmite bucureștenilor că România are nevoie de oameni cinstiți în funcții publice.

Mesajul inițiativei a fost prezent peste tot, pe asfaltul turului Franței, pe cele mai înalte vârfuri muntoase, atât din România cât și din Europa, proiectat în concerte, scandat la proteste și strigat pe stadioane. Astăzi, la 1 milion de semnături, #FaraPenali este mai mult decât o campanie, este un fenomen care a cuprins România și care transmite toată revolta românilor umiliți de infractorii îmbrăcați în haine de politicieni.

Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial,iar cel puțin 21 de județe din țară să strângă minim 20.000 de semnături fiecare. Inițiativa Fără Penali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării.

Deși legea prevede ca semnăturile să provină din 20 de județe plus capitala țării,inițiativa Fără Penali a depășit pragul de 20.000 de semnături în 23 de județe:Alba, Argeș, Bacău, București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului REZISTENȚA Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

Strângerea celor 1 milion de semnături se datorează sprijinului și implicării membrilorUniunii Salvați România, grupului REZISTENȚA, Forumului Democrat al Germanilor din România și a numeroase ONG-uri și grupuri civice din România.

One thought on “1 milion de români, din care 44.000 de braşoveni, au semnat pentru initiaţiva cetăţeneasca “Fără penali în funcții publice”

  • Teza falsa si manipulatoare: chiar daca se va reusi aceasta restrictionare prin intermediul constitutiei, nimeni nu opreste un penal sa isi aleaga, creasca si finanteze un Harap-Alb care va fi ales de prostime pentru ca e „nepatat”, dupa ce va fi ales trebuind cumva sa intoarca serviciul catre „nasul” sau ca altfel si-o ia pe cocoasa…
    Conducere prin interpusi se numeste activitatea… Avem acum un exemplu clar: Dragnea si Docila lui…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web